Huvudkål (vit- svart- och rödkål, savoj- och spetskål) är kål med tätt sittande blad som tillsammans bildar en rundad klump kallat huvud. Detta i motsats till "bladkål" fria kålblad (läs mer > Om kål). Kål kan ätas rå, marineras, kokas, stuvas eller bräseras och serveras som maträtt eller som tillbehör till mat.
Portionsberäkning:
Ansa: Dra bort skadade och ofräscha ytterblad. Stick ner en stor, bred kniv i toppen och tryck ner mot bordet. Dela sedan andra sidan så att två halvor bildas. Dela halvorna och skär ut den fasta stockdelen som inte används. Fortsätt dela eller strimla efter behov. Man kan finstrimla vitkål med en osthyvel eller potatisskalare. Skall helt kålhuvud kokas skär man ut stocken med en vass kortare kniv som sticks in runt stocken i cirkel in mot mitten. Vrid loss den konformade stockbiten. Stockbiten tas bort för att kålen skall bli jämnare kokt.
TILLAGNING HUVUDKÅL
Rå kål används till naturella råkostsallader.
SÅ TILLAGAS SAVOYKÅL
Portionsberäkning:
Ansa: Dra bort skadade och ofräscha ytterblad. Stick ner en stor, bred kniv i toppen och tryck ner mot bordet. Dela sedan andra sidan så att två halvor bildas. Dela halvorna och skär ut den fasta stockdelen som inte används. Fortsätt dela eller strimla efter behov.
Rå eller blancherad savoykål: Finstrimlad rå eller blancherad (lättkokt) kål kan på samma sätt som vitkål blandas t.ex. med rivna morötter, lök, rökt bacon och kryddor för att serveras som färsk sallad. Mandlar, citronskal, skivad dadel och/eller hackad persilja kan ingå. Passar som ensamrätt med ett gott bröd till, eller som tillbehör till mat.
Kokt och bräserad savoykål: Savoykål kokas bäst strimlad, gärna utblandat med lite syrligt äpple. Kålen kan med fördel först bräseras, dvs lättsteks i smör innan den kokas och smaksätts. Av strimlad eller hackad kål kokas kålsoppa, som också kan mixas eller passeras till slät soppa. Savoykål kan ingå i köttgrytor.
Koktid: 10 minuter eller längre beroende på användning.
Stuvad savoykål: Strimlad kål kan mjölk- eller gräddstuvas. Lättkoka kålen 5 minuter, låt rinna av väl. Tillred stuvningen för sig. Såsen tillsätts varan, inte tvärtom, för att man på det sättet får lagom mängd sås i förhållande till mängd vara. Läs mer > Om mjölk- och gräddsåser, stuvning.
Ugnslagad savoykål: Savoykål passar på samma sätt som vitkål till att laga savoydolmar och savoypudding. Se recept Kåldolmar och Kålpudding.