Fotograf/bild: Caroline Ahlqvist, Kunskapskokboken ¤
Italiensk styckning nöt
(italiensk styckning nöt)
Italian beef cuts
découpe du boeuf italien
parti di manzo, taglio di manzo
Italienisch Rind einzelteile
cortes de vaca italiano
Grupper inom
Styckning nöt, nötkött:
Framdelskött:
- Testa = huvud. Musereola = mule. Tipo = kind, ligua = tunga.
- Collo = hals.
- Reale = högrev. Sottospalla = högrevshjärta.
- Costata = revben. Costato lesso = entrecote.
- Petto (bröst) = bringa. Fiocco di petto/polpa di spalla = bringspets. Costine di pancia = tunnbringa.
- Spalla (axel, skuldra) = bog, bogstek. Girelli di spalla = bogrulle. ? = liten bogstek. Copertina ("lock") di spalla = fjäderbladsbog. Fesone di spalla = bogbladsplatta ?
- Geretto/muscolo anteriore = framlägg.
Mittdelskött:
- Lombata = biffstock. Costine di lombata = kamben.
- Bistecca, controfiletto (motsatta filén = ytterfilén) = biff.
- Cosstata = klubbstek.
- Bistecca alla Fiorentina = T-bensstek.
- Filetto = filé, innerfilé.
- Scamone = rostbiffen, eller + rumsteken + lilla fransyskan.
- Pancia (magpartiet) = kållapp. Flanchetto = flankstek. Coperchio = triangelstek. I Italien liksom i Frankrike styckar man också ut från kållappen spuntatura di lombata (fr. bavette d´aloyau) och spuntatura di flanchetto (fr. bavette de flanchet).
- Lombatello sottile = bringfästen. Lombatello = njurtapp.
Bakdelskött:
- Coscia = kyl (lår och lägg).
- Girello/magatello = rullen.
- Sottoesa (esterna) = ytterlår. Taglio laterale di fesa e merlan = rund respektive platt muskeldel av ytterlåret.
- Fesa (interna), controgirello = innanlår.
- Noce = fransyskan. Copertina della noce = lilla fransyskan. Cuore della noce = stora fransyskan. Noce platta = triangeln. Ragno (spindel).
- Geretto/muscolo postteriore = baklägg.
- Coda = svans.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-10