Svensk kaffehistoria
Till Sverige importerades små mängder kaffe på 1680-talet som apoteksvara. Avgörande för kaffebruket blev Karl XII:s vistelse i Turkiet, där han fick sådan smak för kaffe att han vid återfärden till Sverige medförde en turkisk kaffekokare. Från hovet spreds bruket till adelsmän och borgerskap. Stockholm fick sina första kaffehus på 1710-talet. Under 1700-talet var kaffet inte någon svensk folkdryck, utan först mot mitten av 1800-talet nådde kaffet allmänt ut till landsbygdsbefolkningen. Då i början var kaffet ofta en måltidsdryck, på samma sätt som det fortfarande är i USA. I början på 1800 började sockerbagarna servera kaffe och andra drycker i sina butiker, som därmed blev kaféer (läs mer > Konditori). Så småningom uppstod kaffebjudningen som en umgängesform i högreståndskretsar. Kaffet kom i början av 1800-talet att spela en viktig roll när det gällde att minska alkoholkonsumtion.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-01