Odling kaffe
(torra kaffemetoden, neutral, våta metoden, tvättat kaffe)
Kaffeträdet är känsligt för kyla och odlas därför bäst i ett jämnt och varmt klimat mellan 16 och 21ºC, på mark som ligger 500-1200 m över havet och det bör dessutom regna rikligt, mellan 1000 och 1500 mm per år för att det ska må riktigt bra. Det finaste kaffet kommer dock från odlingar som ligger högre än 700 m.ö.h. Colombiakaffet växer på 1500-1700 m höjd och det kenyanska på ända upp till 2000 meter.
Odlingsmetoderna är idag i stort sett desamma som förr, dvs merparten av arbetet sker för hand. Man skiljer på två huvudmetoder.
- Den torra metoden (natural) är den ursprungliga, som används där det är ont om vatten. Bönorna rensas och läggs sedan att torka i solen i cirka 3 veckor.
- Den våta metoden (tvättat kaffe) är krångligare och dyrare. Bönorna genomgår en omfattande vattenprocess för rening, jäsning och sortering. Sortering som skett för hand benämns handplockad.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-01