Klassificering grisslakt
(Slaktkategorier svin: unggris, slaktsvin, ungsugga, sugga, unggalt, galt, Köttprocent svin, S=60%+, E=55-60%, U= 50-55%, R= 45-50%, O=40-45%, P=under 40%)
Grupper inom
Styckning gris:
Slaktkategorier svin:
- Unggris = svin med normal slaktkropp. Slaktvikt under 50 kg.
- Slaktsvin = kastrerad hansvin, eller honsvin som inte grisat/fött barn. Slaktvikt över 50 kg, vanligtvis 70-80 kilo. Läs mer > Styckning gris.
- Ungsugga = hona som grisat/fött barn och med god kroppsform och vitt, fast fett.
- Sugga = hona som grisat, men som inte uppfyller kvalitetskraven för ungsugga.
- Unggalt = ung okastrerad eller delvis kastrerad hane, god kroppsform med mera. Vikt över 50 kg.
- Galt = hane som inte uppfyller kraven för unggalt eller unggris.
Köttprocent svin:
Med instrument mäts ryggfettets respektive ryggmuskelns tjocklek som tillsammans anger kroppens köttandel, som vanligtvis är mellan 56% och 61%.
- S = Från 60% köttandel och uppåt.
- E = Från 55% till 60% köttandel.
- U = Från 50% till 55% köttandel.
- R = Från 45% till 50% köttandel.
- O = Från 40% till 45% köttandel.
- P = Under 40% köttandel.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-09