(Slaktkategorier svin: unggris, slaktsvin, ungsugga, sugga, unggalt, galt, Köttprocent svin, S=60%+, E=55-60%, U= 50-55%, R= 45-50%, O=40-45%, P=under 40%)
Slaktkroppar skall enligt svensk lag och EU-regler (EUROP) klassificeras med avseende på användbarhet. Klassning görs av Jordbruksverket utbildade personer med behörighetsbevis. Granskat kött märks (stämplas) direkt på slaktkroppen. Svin (tamgrisar och vildsvin) klassificeras i kategori, köttprocentgrupper och ursprungsmärks. Ett 5-siffrigt svart nummer för uppfödaren, en oval stämpel som anger slakteri och ett rött 6-siffrigt nummer som är grisens ID-nummer. Slutligen en röd 2-siffrigt nummer som anger grisens köttprocent till exempel 61 (%).Köttprocent svin:
Med instrument mäts ryggfettets respektive ryggmuskelns tjocklek som tillsammans anger kroppens köttandel, som vanligtvis är mellan 56% och 61%.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-09