Kajennpepparfrukt

Fotograf/bild: Gary Pilarchik (The Rusted Garden)

Kajennpepparfrukt

(kajennpepparfrukt)

Engelsk översättning cayenne pepper, Guinea spice, cow-horn pepper = a variant of chili pepper

Fransk översättning piment de cayenne, poivre de cayenne = une variété de piment

Italiensk översättning peperoncino di cayenna = una varietà di peperoncino

Tysk översättning Cayennepfeffer = ein Chilipheffersorte

Spansk översättning pimienta cayena = una variedad de guindillas

Kajennpeppar (cayennepeppar) är namn på olika långsmala varianter av spanskpeppar (se dito). Frukterna är hängande vanligtvis smala och lätt böjda, 10-25 centimeter långa. Färgen är oftast röd, men det finns även gröna, gula, purpurfärgade och andra färgtoner.

Frukten: Fruktköttet är saftigt. Frukten förekommer sällsynt i svenska butiker. Den chilin som säljs i svenska butiker är som regel en annan mildare variant benämnd Dutch chili (se dito). Däremot förekommer kajennpeppar torkad och mald på butikshyllan (läs mer > Kajennpepparpulver). Se film, klicka på "Gary" under bilden.


Ursprung: Ursprungligen kommer chilipeppar från norra Andernas bergstrakter i norra Sydamerika och utvecklades till kajennpeppar i Brasilien. Namnet tros komma från det gamla Tupispråket, vilket talades förr i Brasilien, en omvandling av ordet "quiínia" vilket betyder peppar. Staden Cayenne i Franska Guiana har troligtvis fått sitt namn efter chilin, snarare än tvärtom. Frukten omtalas redan 1652 innan staden 1777 fick sitt namn.

Scovillestyrka: Vanligtvis tydlig, skarp hetta, 30.000-50.000 scoville, men det finns också de med högre och flera med lägre värden. (läs mer > Chilifruktens hetta och smak). Här några varianter:

  • Carolina Cayenne: 100.000 - 125.000 scoville. 
  • Golden Cayenne: 70.000-85.000 scoville.
  • Super Cayenne: 25.000-55.000 scoville.
  • Cayenne Long Slim: 20.000-40.000 scoville. 
  • Cowhorn Cayenne 2.500 - 5.000 scoville. 
  • Cayenne Buist´s Yellow: < 1000 scoville. 

Det finns också Stor, Lång, Tjock, Långtjock, Söt, Passion, Indonesisk, Turkisk, Egyptisk, Iberisk Cayenne med flera.



SÅ ANVÄNDS KAJENNPEPPAR


Kajennpeppar används mest torkad och mald som krydda till mat (läs mer > Kajennpepparpulver). Färsk eller torkad kajennpeppar används i kraftfulla, heta såser och anrättningar.

PS: Cayennepeppar kan även blandas i bottenfärg för båtar för att hindra beväxning.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-06

Läs mer

Chilipulver

Om chilifrukter

Chilifrukters hetta och smak

Spanskpeppar

Dutch chili

Kajennpepparpulver