Asiatisk ångkokare
(asiatiska ångkokare)
Asian steamer, bamboo steamer
vapeur asiatique, vapeur à bambou
piroscafo asiatico, piroscafo di bambù
asiatischer Dampfer, Bambusdampfer
vapor asiático, vapor de bambù
Asiatisk ångkokare är kokkärl av bambu eller metall som kan placeras i en wokpanna över kokande vatten. Korgarna är staplingsbara så att man kan tillaga flera varor samtidigt. De kan också ställas över en stor kastrull om man saknar wok. Ångkokning används flitigt i det asiatiska köket för att koka grönsaker, fisk, kyckling med mera. De är billiga i inköp och finns i olika storlekar. Nyinköpta bambukokare bör blötläggas några timmar innan användning för att få bort bambulukten. Det finns två kinesiska ångkokningsmetoder för wok.
Ch´eng som sker öppet och tillagningen går snabbt. Färska varor som endast behöver försiktig värmebehandling tillagas på detta sätt, till exempel strimlad fisk, fågel eller kött. Varan kryddas/marineras före tillagning.
Tun innebär sluten ångkokning, det vill säga kokning under lock. Denna metod används för långsam ångwokning av fastare varor under längre tid.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-11
Recept med Asiatisk ångkokare
Det finns 4 recept med Asiatisk ångkokare
-
Tony Roma´s Baby Back Ribs, ångkokta glaserade kamben
Tid: 2 tim , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Annes edamamedumplings
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Wonton - ångade fläskdumplings
Tid: 3 tim , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Asiatiska ångkokta knivmusslor (förrätt)
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan