
Fotograf/bild: Nicolas Appert, konservburkens uppfinnare
Om konservering, konservera
(konservera, konservering, konservera mat)
Latin: conservo
conserve, conservation, preserve, preservation
conserver, conservation
conservare, conservazione
konservieren, koservierung
conservar, conservación
Konservera (fr. conserver, från latinets conservo = bevara) är enligt Svenska Akademien att "behandla eller preparera (något) på särskilt sätt för att bevara det i oförändrat eller oskadat skick". Förr även i andra betydelser till exempel "Att den önskelige freden, rijket nu står uthi, må conserverat blifva". Kulinariskt innebär det att förhindra mat från att jäsa, mögla eller att ruttna och samtidigt utan att nämnvärt försämra dess kvalitet. Läs mer > Konserv.
Historia: Sedan urminnes tid har man lärt sig att torka, salta, sockra och syra mat för att öka hållbarheten. Den hermetiska konservburken uppfanns 1804 av fransmannen Nicolas Appert. Uppfinningen innebar bland annat att Napoleon kunde förse sin armé med konservmat under långa fälttåg. På 1900-talet kom frystekniken, sedan röntgen-, högtrycks- och elbehandling.
Kemi: De mikrobiologiska mekanismerna förstör i allmänhet en vara snabbt och är som regel hälsofarligt. Konservering går därför ut på att döda eller begränsa mikroorganismerna. Grundregler (oavsett konserveringsmetod):
- Välj fräscha råvaror
- Arbeta hygieniskt
- Arbeta snabbt
- Förpacka tättslutande
- Använd konserveringsmedel när detta anges
KONSERVERINGSMETODER
- Torka, se > Om torkning.
- Röka, se > Om torkning.
- Salta, se > Om insaltning
- Sockra, se > Om insockring.
- Syra, se > Om surgörning.
- Kyla, frysa, se > Om djupfrysning.
- Safta, sylta, lägga in se > dito.
- Kokkonservera, pastörisera, sterilisera, hermetisera, se > Om värmekonservering.
- Röntgenbehandla, se > Om övriga konserveringsmetoder.
- Högtrycksbehandla, se > Om övriga konserveringsmetoder.
- Elbehandla, se > Om övriga konserveringsmetoder.
Tillföra konserveringsmedel, se > Konserveringmedel.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-05