Fotograf/bild: Shop Cordon-Bleu +
Knivtillbehör
(1. skärbräda, skärbräde, huggblock, 2. stål, ståla, slipstål, skärpstål, brynstål, slipsten 3. knivslipare, 4. knivblock)
1. chopping-board 2. sharpening steel, sharpening rod 3. knives sharpener 4. knife block
1. planche ā découper 2. 3. couteaux aiguiseurs 4. bloc couteaux
1. tagliere 2. affilatura rod con 3. coltelli temperamatite 4. blocco coltello
1. Schneidebrett 2. Wetzstahl 3. Messerschärfer 4. Messerblock
1. tabla de cortar 2. chaira 3. cuchillos sacapuntas 4. bloque cuchillo
Knivtillbehör omfattar skärunderlägg, slipverktyg och utrustning för förvaring av knivar.
- Skärbrädor tillverkas i trä och plast. Trä är i de flesta fall att föredra och är skonsamt för knivarna. Välj tjocka träskivor. Plastskärbrädor används av hygienska skäl främst till fågel, då dessa kan diskas i hett vatten och i diskmaskin. Tips: Lägg en fuktig handduk under skärbrädan så glider den inte omkring när man arbetar. Huggblock är stora, tjocka "skärbrädor" som används av styckare.
- Stål (slipstål, brynstål, skärpstål) är ett 25-30 centimeter lång rund stav av magnetiskt stål eller keramiskt material, som man fin slipar knivar med. "Ståla" (slipa, bryna) ofta, gärna varje gång innan kniven skall användas. Se filmer via länkar nedan. Slipsten kan vara en roterande sten eller ett platt mindre sten avsedd att slipa verktyg på. Materialet är sandsten. Vatten hälls på stenen vid slipning. Slipsten är mindre bra att använda till fina köksknivar. Man kan också slipa knivar på glas eller porslin, men inte heller lämpligt för finnknivarna.
- Knivslipare finns som handverktyg såväl som elektriska. De fungerar i praktiken som slipstål eller slipstenar, men ger inte lika vass egg som stålstavarna.
- Knivblock att ställa knivarna i förekommer i olika material som trä med skurna slitsar, eller ställ med packade nylontrådar. Det finns också magnetskenor att fästa på väggen avsedda för knivarna. Knivfack till kökslådor finns, men mästerkocken förvarar alltid sina exklusiva knivar i speciella fodral.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2016-02
Läs mer
Film: Svenskt kött om skärbrädor
Film: How To Sharpen A Knife - Gordon Ramsay
Recept med Knivtillbehör
Det finns 3 recept med Knivtillbehör
-
Canard/caneton ā la presse - pressad anka, även kallad ā la rouennaise eller canard au sang (blodanka)
Tid: 1 tim , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Tore Wretman
-
Plankstek, en 1900-tals klassiker
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Bécasse au fumet, flamberad morkulla
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Tore Wretman