Engelsk översättning glass

Fransk översättning verre

Italiensk översättning bicchiere

Tysk översättning Glas

Spansk översättning vaso, copa

Dryck och drink är beroende av glasets utformning. Dels av praktiska, dels av estetiska, dels av smakmässiga skäl. Praktiska aspekter är t.ex. att glas med fot konstruerats för att man skall hålla i foten och därmed inte med handen värma drycken. Vissa glas har försetts med handtag t.ex. stora ölglas (sejdlar), som därmed blir lättare att lyfta. Andra har fått handtag (öron), t.ex. Irish Whiskeyglas, för att man inte skall bränna sig o.s.v. Vissa glas är utformade för att förhöja smakupplevelsen, t.ex. konjakskupor. Följande gäller generellt:

Vin serveras i glas med fot. Champagneglas är smala och höga. Vit- och rödvinsglas är ovala, där vitvinsglasen är mindre för att drycken inte skall hinna bli rumsvarm.

Starkvin
serveras i små glas, oftast på fot (minivinglas).

Snaps serveras i små glas, företrädesvis på fot, medan shots dricks mest i små glas utan fot.

Cocktails av klassisk modell utan is, serveras oftast i glas med fot. Klassiska sådana glas är t.ex. "Martiniglas" och "Margaritaglas". Moderna cocktails med krossad is serveras flitigt i halvhöga glas utan fot, gärna kon­formade. Drinkar med iskuber (on-the-rocks) serveras också i låga, men bredare glas, för att få plats med isbitarna. S.k. Old-Fashioned-glas är extra breda.

Groggar, longdrinks, higballs, fizz, collins m.fl. drinkar som späds med sodavatten, läsk, juice o.d. serveras i höga glas som rymmer mycket. Collins och engelska punsches serveras gärna i konformade glas på en liten fot och fizzdrinkar i halvhöga glas. En speciell form av glas utgör s.k. hurricaneglas (slingglas), vilka är vågformiga stående på en liten fot och i vilka s.k. "beachdrinkar" ofta serveras.

Avec, dvs starksprit till kaffet, serveras i allehanda glas. Konjak/brandy serveras i speciella konjakskupor med fot som innesluter aromen. Grappa däremot serveras med fördel i långa mycket smala glas för att inte känna sprit­doften. Likörglas kan variera mycket i utseende och det gemensamma är att det är mindre glas. Konjakskupor kan också fungera väl till likör. Iskall (svensk) punsch serveras gärna i metallglas (silverbägare), medan het varm punsch bör serveras i värmetåligt glas.

Varma drycker kräver i allmänhet värmetåliga glas för att inte spricka. Glögg och glüwein, liksom Irish Coffee, serveras i dylika för ändamålet speciellt avsedda glas.

Läs mer om hur man dukar bord till stor fest se > kuvertdukning

Läs mer

kuvertdukning