Färdiga hollandaisesåser

Färdiga hollandaisesåser

(Färdiga hollandässåser, hollandaisesås, bearnaise, choronsås)

Hollandässåser (fr. sauces hollandaises, fransk stavning används som regel även i Sverige) är en smörsåser, det vill säga innehåller minst 50% smör (läs mer > Om smält smör, smörsåser). Hollandaisesåser består av smör och äggulor som smaksätts på olika sätt. Grundreceptet kallas kort och gott hollandaise, eller hollandaisesås. Smaksatt med vinäger, lök och dragon blir det en bearnässås (fr. sauce béarnaise, fransk stavning används som regel även i Sverige). En bearnaise smaksatt med tomatpuré benämns choronsås. Det finns även andra varianter. Läs mer > Om hollandaisesåser.

Färdiga hollandaisesåser förekommer i handeln, främst hollandaise och bearnaise. Även som halvfabrikat i form av pulver som landas med vatten, mjölk eller grädde. Köpealternativen blir dock aldrig lika välsmakande som hemlagat, som inte är så svår att tillaga som det ofta påstås. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.


SÅ ANVÄNDS HOLLANDAISESÅSER

Hollandaisesåser passar till stekt och grillat nötkött, fågel, fisk, vissa grönsaker och ägg. Hollandaise är klassisk till vit kokt sparris och Egg Benedict, bearnaise till entrecote.

Förvaring: Enligt anvisning på förpackning. Färsk förvaras kallt någon vecka eller mer, pulver mycket lång hållbarhet.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-08

Läs mer

Om smält smör, smörsåser ¤

Om hollandaisesåser

Recept med Färdiga hollandaisesåser

Det finns 4 recept med Färdiga hollandaisesåser