För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Färdiga hollandaisesåser

(färdiga hollandässåser, färdig hollandaisesås, bearnaise, choronsås)

Hollandässåser (fr. sauces hollandaises, fransk stavning används som regel även i Sverige) är smörsåser, det vill säga innehåller minst 50% smör. Läs mer > Om smörsåser. Hollandaisesåser består av smör och äggulor som smaksätts på olika sätt. Grundreceptet kallas kort och gott hollandaise, eller hollandaisesås. Smaksatt med vinäger, lök och dragon blir det en bearnässås (fr. sauce béarnaise, fransk stavning används som regel även i Sverige). En bearnaise smaksatt med tomatpuré benämns choronsås. Det finns flera andra varianter. Läs mer > Om hollandaisesåser.

Färdiga hollandaisesåser förekommer i handeln, främst hollandaise och bearnaise.

Halvfabrikat av hollandaisesåser förekommer torkad i påsform. Blandas med vatten, mjölk eller grädde.

Köpealternativen blir dock aldrig lika välsmakande som hemlagat, som inte är så svår att tillaga som det ofta påstås. Läs mer > Om hollandaisesåser.


SÅ ANVÄNDS HOLLANDAISESÅSER

Hollandaisesåser passar till stekt och grillat nötkött, fågel, fisk, vissa grönsaker och ägg. Hollandaise är klassisk till vit kokt sparris och Egg Benedict, bearnaise till entrecote.

Förvaring: Enligt anvisning på förpackning. Färsk förvaras kallt någon vecka eller mer, pulver mycket lång hållbarhet.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-10

Läs mer

Om smörsåser

Om hollandaisesåser

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Färdiga hollandaisesåser

Det finns 4 recept med Färdiga hollandaisesåser