Mortlar
(mortel, pistill, suribachi)
mortar, pestle
mortier, pilon
mortaio, pestello
Mörser, Stössel
mortero, maja
Grupper inom
Mortlar:
Mortlar består av ett kärl (skål) och en stöt (pistill), med vilken man krossar kryddor, medikamenter och dylikt, eller i vilken man kan mosa olika slags varor som pesto eller vitlök. I stället för stöt användes förr en kanonkula som rullades i morteln för att mala till exempel senapskorn. Ordet mortel härstammar från latinents mortarium = spann. Mortlar är sedan urminnes tid det vanliga sättet att krossa och mosa. Den bägarformiga hushållsmorteln är känd i Sverige sedan 1600-talet.
Mortlar förekommer vanligen tillverkade av sten/marmor, eller av metall och då främst av gjutjärn eller mässing. Det finns också mortlar tillverkade av glaserad keramik och i trä. Traditionell aioli tillreds i trämortel (se recept > Aïoli, klassisk provensalsk vitlöksmajonnäs). Oftast är den inre formen skålformad, men det finns mortlar i metall med platt botten och raka kanter. Mortlar skall vara tunga för att stå stadigt när de används. Diska inte gjutjärnmotlar med diskmedel, endast i hett vatten. Annars rostar de lätt.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-11
Läs mer
Recept med Mortlar
Det finns 5 recept med Mortlar
-
Baklava, osmanskt bakverk av filodeg och nötter i sirapssås
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pesto alla Genovese, klassisk pesto
Tid: 10 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Glasörtssallad
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Octapus carpaccio (lätt måltid)
Tid: 1 tim 30 min (+ 12 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Aïoli, klassisk provensalsk vitlöksmajonnäs
Tid: 15 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Julia Child