Mortlar

Mortlar

(mortel, pistill, suribachi)

Engelsk översättning mortar, pestle

Fransk översättning mortier, pilon

Italiensk översättning mortaio, pestello

Tysk översättning Mörser, Stössel

Spansk översättning mortero, maja

Mortlar består av ett kärl (skål) och en stöt (pistill), med vilken man krossar kryddor, medikamenter och dylikt, eller i vilken man kan mosa olika slags varor som pesto eller vitlök. I stället för stöt användes förr en kanonkula som rullades i morteln för att mala till exempel senapskorn. Ordet mortel härstammar från latinents mortarium = spann. Mortlar är sedan urminnes tid det vanliga sättet att krossa och mosa. Den bägarformiga hushållsmorteln är känd i Sverige sedan 1600-talet.

Mortlar förekommer vanligen tillverkade av sten/marmor, eller av metall och då främst av gjutjärn eller mässing. Det finns också mortlar tillverkade av glaserad keramik och i trä. Traditionell aioli tillreds i trämortel (se recept > Aïoli, klassisk provensalsk vitlöksmajonnäs). Oftast är den inre formen skålformad, men det finns mortlar i metall med platt botten och raka kanter. Mortlar skall vara tunga för att stå stadigt när de används. Diska inte gjutjärnmotlar med diskmedel, endast i hett vatten. Annars rostar de lätt.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-11