Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Serveringsfat, serveringsskålar
(1. uppläggningsfat 2. serveringsskål 3. karott 4. såssnipa)
Grupper inom
Serveringsfat, serveringsskålar:
Serveringsfat i äldre tid var helt enkelt den bunke i viken soppa, gröt och välling serverades och ur vilken alla åt gemensamt. Från medeltiden fram till 1800-talet serverade man vid hov och högre stånd "ā la francaise". Rätterna lades då upp på fat som placerades ut på bordet enligt speciellt mönster och som sedan åts i viss ordning. Maten åts mestadels kall. Under senare delen av 1800-talet övergick man till "ā la russe" (även kallat ā l´anglaise) enligt förebild från Rysslands sändebud i Paris, furst Kurakin. Rätterna serverades en efter en från köket av personal som lät gästerna ta för sig från serveringsfaten. Sentida serveringsformer är självbetjäningen eller buffé (table d´hote) och uppläggning direkt på tallrik (ā l´assiette).
- Serveringsfat är oftast av porslin eller metall, i finare sammanhang av silver. Tallrikar är också en form av serveringsfat, liksom te- och kaffeserviser (se respektive). Det finns också ugnsfast porslin som tål hög värme och som kan ställas direkt på bordet som serveringsfat (läs mer > Ugnsfast porslin). "Fat" förekommer även i bemärkelsen tunna (läs mer > fat).
- Serveringsskål kan vara av glas eller porslin, avsedda för servering av sallad eller något annat skrymmande.
- Karott är en serveringsskål för uppläggning av mat ofta med lock. Namnet kommer från franskans carotte (=morot) och från början avsedd för att tillaga morötter och andra rotfrukter (läs mer > Karotter). Jämför > Soppterrin (bild nederst).
- Såssnipa (fr. sauciere) är en hällvänlig kanna lämplig för såser, tillverkad i porslin, silver eller rostfritt stål. Ibland försedd mini soppslev.
Š Kunskapskokboken. Reviderat 2015-09
Läs mer
Recept med Serveringsfat, serveringsskålar
Det finns 3 recept med Serveringsfat, serveringsskålar
-
Krämig räksoppa
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Fisksoppa med räkor och saffran
Tid: 1 tim , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Bécasse au fumet, flamberad morkulla
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Tore Wretman