
Grillad spinderkrabba, jättekrabba
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 211

Kcal / portion: 686

GBR (GI) / port: 24
Recept: 2742 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 8%
Kolhydrater: 22%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (30 min )
Se film, klicka på "Joe PK" till höger om bilden.- Koka krabban i god tid innan den grillas. Koktiden beror på storleken. Den skall bara vara lätt genomkokt (se recept > Hemkokt krabba). Krabben i svenska butiker är färdigkokt.
- Starta grillen i god tid.
- Ansa: Bryt av benen från krabban. Knäck skalen med klubba eller hammare så att rök och smaksättning kommer åt. Se kommentar.
- Grilla: Pensla benen med smält smör, grillolja eller annan smakrik sås. Grilla benen över direkt värme tills genomvarmt kött, 10-15 minuter. Lång stektid ger gummiartat kött.
- Servera gärna med någon god sås och ett gott vitt bröd till. Till exempel hovmästarsås och nybakad bagett. I filmen används köttet i en risotto.
Kockens kommentar
Vanligtvis används bara benen för att mängden kött i huvudet är begränsat, Vill man ta tillvara på huvudkött bryter man upp huvudskölden från innehållet. Ta bort gälarna och skär huvudet tvärs i tjocka skivor. Rensa ut kött med sked och ta bort benflisor. Köttet kan ätas kallt eller grillas. Se illustration på film i recept Friterad japansk spindelkrabba (länk nedan).Spindelkrabba kallas krabbor med oproportionerligt långa ben. Det finns små och stora sådana. De största hittar man inte i familjen Spindelkrabbor utan i familj Hornkrabbor som också kallas maskeringskrabbor. "Maskering" för att påväxtorganismer fastnar på hornen" som finns på huvudsköld och ben, vilket tydligt syns på bilden ovan. Läs mer om spindelkrabbor, klicka på ingrediensen.