
Sorbet grundrecept
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 80

Kcal / portion: 230

GBR (GI) / port: 10
Recept: 921 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 0%
Fett: 0%
Kolhydrater: 18%
Fibrer: 3%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (30 min )
Sorbet tillagas av all slags frukt och bär som smaksätts med socker och annat. Man kan tillaga på färska eller frysta råvaror som på bilden ovan (se film, klicka på "Domestic Geek" under bilden). Man kan också tillreda på fruktjuice vilket ger en finare textur (konsistens).
Sorbet på frysta frukter och bär (filmen):
- Förbered: Ansa och frys bär eller fruktkött. Helst utan socker. Om sockerfrysta bär och frukt används behövs ingen eller endast liten extra mängd socker att tillsättas. Tid ej medräknad.
- Sockerlag: Häll socker och vatten i en kastrull. Värm på och rör om tills sockret löst upp helt. Detta för att sockret i sorbeten inte skall kännas knastrigt i munnen. Låt svalna och bli kallt.
- Mixa fryst fruktkött till fint mos i matberedare med kniv eller i en kraftfull mixer. Tillsätt sockerlag och eventuella andra ingredienser. Mängd lag beroende på hur söt sorbet man önskar, smaka av. Servera direkt eller ställ i frusen ett tag för fastare konsistens.
Varianter enligt filmen:
- Blandade bär, sockerlag.
- Pina colada: Ananas, kokosdryck, sockerlag, limeskal och juice.
- Melon, slanggurka, sockerlag.
- Mango, hallon, sockerlag.
- Persikor, basilika, sockerlag.
Sorbet på färsk frukt eller juice:
- Pressa och sila saften ur frukten. Tillsätt sockerlag och smaksättare.
- Har man glassmaskin används denna enligt maskinanvisning. Utan sådan ställs sorbeten i frysen några timmar. Ta ut och rör om eller vispa smeten var 30-60:de minut tills önskad konsistens uppnåtts. Servera.
Kockens kommentar
Sorbet serveras som dessert eller som mellanrätt på finare middagar (mellanrätt mellan för- och huvudrätt). Läs mer > Om sorbet, sherbet.Sorbet innehåller som regel endast frukt/fruktjuice och socker, till skillnad från sin amerikanska släkting "sherbet" som oftast också innehåller mjölk, grädde eller kokosdryck och som därmed är mer likt glass (se recept > Orange sherbet). Begreppen används dock lite om vartannat.. Bägge varianterna kan smaksättas på olika sätt till exempel med vin eller sprit och ibland används äggvita och gelatin som stabiliseringsmedel.
Granité (it. granita) är en variant på sorbet på frusen skrapad frusen frukt- och bärjuice. Se dito recept. Läs mer > Om sorbet, sherbet.
Kalla efterrätter
- Färsk frukt och bär
- Inlagd, macererad frukt ¤
- Fruktsoppa, fruktkräm, kompott
- Krämefterrätt, pannacotta, pudding
- Fromage, mousse ¤
- Maräng ¤
- Frusen mousse, parfait, yoghurt ¤
- Hemlagad glass ¤
- Glassdessert ¤
- Sorbet, sherbet, granité ¤
- Cheesecakes ¤
- Ostefterrätter
- (Paj, tårta, bakelse >)
- (Varma efterrätter >)