
Kokos- och limesorbet med citrussallad och marsalakaramell
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 140

Kcal / portion: 264

GBR (GI) / port: 2
Recept: 1584 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 3%
Kolhydrater: 26%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (45 min )
- Sockerlag: Blanda socker, vatten och honung i en kastrull. Värm upp och rör om så att sockret löses upp helt. Låt svalna.
- Blötlägg gelatinblad i kallt vatten 5-10 minuter. Kram ur vattnet och rör ut gelatinet i varm sockerlag.
- Sorbet: Finriv limeskal, pressa juice. Blanda sockerlag med limejuice, 1/3-del av limeskalen, kokosmjölk och vatten. Kör i glassmaskin till önskad konsistens.
- Citrussallad: Skala grapefrukt och "filéa ut" klyftor. Blanda försiktigt med lite limeskal och smaksätt med lite honung.
- Marsalasås: Koka ihop ingredienserna till simmig sås. Späd med vatten om den blir för tjock. Ringla över citrussalladen.
Utan glassmaskin: Häll smeten i en bunke och ställ i frysen. Frystid 3-4 timmar. Rör om efter halva tiden, eller fler gånger.
Kockens kommentar
Desserten passar som efterrätt på finare middagar. Utan citrussallad och tillhörande sås kan den serveras som mellanrätt (mellan för- och huvudrätt). Receptet från konferensanläggningen Skåvsjöholm i Åkersberga norr om Stockholm.
En sorbet med tillsats av kokosmjölk, mjölk eller grädde är egentligen en sherbet, men begreppen blandas ofta ihop. Läs mer > Om sorbet, sherbet.
Kalla efterrätter
- Färsk frukt och bär
- Inlagd, macererad frukt ¤
- Fruktsoppa, fruktkräm, kompott
- Krämefterrätt, pannacotta, pudding
- Fromage, mousse ¤
- Maräng ¤
- Frusen mousse, parfait, yoghurt ¤
- Hemlagad glass ¤
- Glassdessert ¤
- Sorbet, sherbet, granité ¤
- Cheesecakes ¤
- Ostefterrätter
- (Paj, tårta, bakelse >)
- (Varma efterrätter >)