Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 421

Kcal / portion: 63

GBR (GI) / port: 2
Recept: 2844 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 22%
Kolhydrater: 50%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Värma i vattenbad > Äts ej
Om småkakor > Äts ej
Om kringlor > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (45 min )
- Rumstemperera matfettet. Dela gulor från vitan.
- Hårdkoka hälften av äggulorna i skål stående i vattenbad, 8-10 minuter (läs mer > Koka i vattenbad). Alternativt 1 minut i mikro på full effekt. Låt kallna. Passera (mosa) dem i en trådsil.
- Deg: Blanda kokta gulor med råa. Tillsätt socker och matfett. Rör om till pösigt. Blanda med mjöl till en jämn deg.
- Forma: Rulla degen på mjölat bakbord till smala strängar (0,5-1 cm) cirka 20 cm långa. Forma till kringlor (se kommentar). Lägg över på smord bakplåt eller på plåt med bakplåtspapper.
- Garnera: Vispa upp äggvita med en gaffel. Pensla bakverken och strö över florsocker.
- Grädda mitt i ugn till svagt guldgul färg i cirka 10 minuter. Ta ut och låt kallna, helst på galler.
- Förvaras 2-3 veckor i burk. I frys 3 månader.
Kockens kommentar
Kringlor bakas också av vetebrödsdeg, till exempel tyska Pretzel eller svenska Södertäljekringlor. Se recept via länkar nedan.Kringlor är enligt Svenska Akademien "ett finare bakverk i form av en dubbel båge vars ändar korsar varandra och bildar öglor". En ring eller hjärta med korslagda armar om man så tycker. Dock kallas även ringar och 8:or ibland för kringlor. Begreppet kringla från Island = ring. Läs mer > Om kringlor.
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
- Saffransbröd
- Semlor
- Mjuka sockerkakor
- Muffins, cupcakes
- Kladdkaka, brownies
- Rulltårtor
- Kavlade småkakor
- Pepparkakor
- Skurna småkakor
- Rullade, runda småkakor
- Spritsade kakor, kakkringlor
- Klickkakor, flarn
- Formkakor
- Friterade kakor, bakverk
- Rån, kex, skorpor
- Smörkräm till bakverk