Äggkringlor
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal kringlor: 45

Värma i vattenbad >

 

 

Om småkakor >

 

 

Om kringlor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Äggkringlor

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 421

Kcal / portion: 63

GBR (GI) / port: 2

Recept: 2844 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 22%

Kolhydrater: 50%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 15 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Värma i vattenbad > Äts ej

Om småkakor > Äts ej

Om kringlor > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (45 min )

  1. Rumstemperera matfettet. Dela gulor från vitan.
  2. Hårdkoka hälften av äggulorna i skål stående i vattenbad, 8-10 minuter (läs mer > Koka i vattenbad). Alternativt 1 minut i mikro på full effekt. Låt kallna. Passera (mosa) dem i en trådsil.
  3. Deg: Blanda kokta gulor med råa. Tillsätt socker och matfett. Rör om till pösigt. Blanda med mjöl till en jämn deg.
  4. Forma: Rulla degen på mjölat bakbord till smala strängar (0,5-1 cm) cirka 20 cm långa. Forma till kringlor (se kommentar). Lägg över på smord bakplåt eller på plåt med bakplåtspapper.
  5. Garnera: Vispa upp äggvita med en gaffel. Pensla bakverken och strö över florsocker.
  6. Grädda mitt i ugn till svagt guldgul färg i cirka 10 minuter. Ta ut och låt kallna, helst på galler.
  7. Förvaras 2-3 veckor i burk. I frys 3 månader.

Kockens kommentar

Kringlor bakas också av vetebrödsdeg, till exempel tyska Pretzel eller svenska Södertäljekringlor. Se recept via länkar nedan.

Kringlor
är enligt Svenska Akademien "ett finare bak­verk i form av en dubbel båge vars ändar korsar var­andra och bildar öglor". En ring eller hjärta med korslagda armar om man så tycker. Dock kallas även ringar och 8:or ibland för kringlor. Begreppet kringla från Island = ring. Läs mer > Om kringlor.

Alternativ

Sockerkringlor

Kanelkringlor

Karl XIIs kringlor

Vanillenkiperln, mandelhorn

Södertäljekringla

Pretzel, tyska vetebrödkringlor

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem