
Sockerkringlor, glaskringlor
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 457

Kcal / portion: 39

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1939 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 27%
Kolhydrater: 48%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (45 min + 1 tim )
- Deg: Blanda mjöl med kallt smör skuret i tärningar. I maskin till en grynig massa. Tillsätt grädde och arbeta snabbt samman till en smidig deg. Plasta in och ställ kallt i 1 timme eller mer, gärna över natt.
- Förvärm ugnen på 200-225C.
- Forma: Kavla ut degen till en rektangel ½-cm tjock och 15-20 centimeter bred. Skär eller sporra ut ½ cm breda remsor tvärs (15-20 cm långa). Kan också rullas lillfingertjocka. Forma till kringlor och lägg på smord plåt eller på plåt med bakplåtspapper (25-30 per plåt).
- Garnera: Häll socker i en skål. Pensla brödet med uppvispad äggvita. Vänd kringlorna i sockret. Kan också ske efter gräddning. Vänd dem i så fall i socker så fort som de kommer ut i ugnen.
- Grädda mitt i ugnen i 7-10 minuter. Ta ut och låt svalna, helst på galler.
- Förvaras i burk 3-4 dagar. I frys 3 månader.
Kockens kommentar
Det var vanligt att på medeltiden bedja med korslagda armar och händerna på axlarna. Det sägs att bakverket skapades av en italiensk munk på 600-talet som symbol för elever under bönestunden och att eleverna fick kringlor som belöning. Läs mer > Om kringlor.Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
- Saffransbröd
- Semlor
- Mjuka sockerkakor
- Muffins, cupcakes
- Kladdkaka, brownies
- Rulltårtor
- Kavlade småkakor
- Pepparkakor
- Skurna småkakor
- Rullade, runda småkakor
- Spritsade kakor, kakkringlor
- Klickkakor, flarn
- Formkakor
- Friterade kakor, bakverk
- Rån, kex, skorpor
- Smörkräm till bakverk