
Vanillekipferln, österikiska mandelkakor, mandelhorn. Med nötter = nöthorn
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 519

Kcal / portion: 168

GBR (GI) / port: 3
Recept: 3352 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 34%
Kolhydrater: 46%
Fibrer: 3%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om småkakor > Äts ej
Om gifflar, croissant > Äts ej
Om kringlor > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (1 tim )
Se film, klicka på "El*Ke" under bilden.
- Mal eller finhacka mandel eller hasselnötter. Skär kallt smör i kuber.
- Deg: Blanda mjöl och socker. Tillsätt smör och blanda till en jämn slät deg. Det underlättar att skära med kniv inledningsvis som i filmen. Forma till en rund boll, plasta in och lägg i kylskåpet i 1 timme.
- Förvärm ugnen på 175ºC.
- Forma: Rulla degen till en smal korv (~3 cm tjock). Skär i centimetertjocka skivor som halveras. Rulla dem till små bollar. Rulla ut dem mellan händerna till en sträng. Lägg över på plåt med bakplåtspapper och forma till en halvmåne.
- Grädda i 13-14 minuter. Ta ut och pudra med florsocker blandat med vaniljsocker.
Kockens kommentar
Kipferl är egentligen detsamma som gifflar, men ibland namnges också bakverk med halvmåneform kipfel (läs mer > Om gifflar, croissant). Vanillekipferln ("vaniljgifflar") motsvarar vad vi i Sverige kalla mandelhorn eller mandelkakor. En variant av kringlor (läs mer > Om kringlor). Klassiskt småbröd till jul.Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
- Saffransbröd
- Semlor
- Mjuka sockerkakor
- Muffins, cupcakes
- Kladdkaka, brownies
- Rulltårtor
- Kavlade småkakor
- Pepparkakor
- Skurna småkakor
- Rullade, runda småkakor
- Spritsade kakor, kakkringlor
- Klickkakor, flarn
- Formkakor
- Friterade kakor, bakverk
- Rån, kex, skorpor
- Smörkräm till bakverk