Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 197

Kcal / portion: 729

GBR (GI) / port: 4
Recept: 4377 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 15%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Så inkokas fisk > Äts ej
Om inkokning, aladåb > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Sv. Institutet SI
Tillagning (40 min + 1 tim )
- Hemlagad pressgurka? Tillagas minst 2 timmar före servering. Se separat recept.
- Putsa hinnor från laxfilén och tag bort eventuella ben med en plattång. Skär i portionsstorlekar. Lägg dem i en form, eller i en vid bunke, med någon centimeters mellanrum. Salta lätt.
- Lag: Skala/putsa lök, purjolök och morot. Skiva. Lägg alla lagingredienser i en kastrull och låt koka i 10 minuter.
- Häll den kokande lagen över laxen, som måste täcka fisken med minst 1 centimeter. Täck formen med plastfilm. Låt långsamt svalna.
- Skala (borsta) och koka potatis.
- Dillmajonnäs: Lägg äggula, senap och vinäger i en skål. Salta och peppra lätt.
- Vispa med elvisp och tillsätt matoljan i en tunn stråle (lite i taget) under fortsatt vispning.
- Blanda ner gräddfil/crème fraiche och finhackad dill. Smaka av med senap och kryddor.
Kockens kommentar
Kall inkokt lax är en midsommarklassiker. Receptet hämtat från "Klassiska svenska smaker", en skrift som ges ut på 7 språk av Svenska Institutet. Fotograf: Pål Allan. Läs mer om inkokning fisk > Så inkokas fisk.