
Fläskkorv, julkorv, värmlandskorv eller grynkorv med rotmos
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 147

Kcal / portion: 598

GBR (GI) / port: 5
Recept: 2390 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 8%
Kolhydrater: 14%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Tillbehör:
Äppelmos 2.0 dl 21%
Senap svensk 4.0 msk 5%
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (55 min )
- Rotmos: Skala och skär kålrot och morot i 1 cm stora tärningar (ger kort koktid). Lägg det skurna i en kastrull och fyll på vatten så att det täcker. Låt koka 30 minuter. Skala och tärna potatis och lägg i grytan efter halva tiden.
- När rotfrukterna mjuknat, mosa med potatisstöt. Späd med lite korvbuljong.
Smaka av med salt och peppar. - Korv: Skölj korven och lägg i en rymlig gryta (den skall få plats att svälla utan att nudda kastrullkanten). Häll på vatten så att det täcker korven. Tillsätt kryddor.
- Sjud korven utan lock i ca 30 min (45 min för värmlandskorv). Korven får inte koka (dra kastrullen i så fall från värmen och häll på lite kallt vatten). Vänd korven en gång med hjälp av skedar.
Kockens kommentar
Fläskkorv/julkorv används gärna som tillbehör i "dopp i grytan". Lämpliga kryddor för att få julsmak på fläskkorv är t.ex. stjärnanis, pomeransskal och kryddnejlika. Alternativa tillbehör kan vara surkål eller rödkål (finns att köpa på burk) och potatismos.