
Grillad oxfondsmarinerad dubbelentrecôte
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 153

Kcal / portion: 868

GBR (GI) / port: 7
Recept: 3473 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 15%
Fett: 8%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så grillas kött > Äts ej
Så grillas entrecote > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (20 min + 10 tim )
- Marinera dag 1: Bind ihop köttet med snöre. Lägg köttet med oxfond i plastpåse och marienera köttet över natt i kylskåp. Vänd någon gång.
- Dag 2: Förbered alla tillbehör till maten, potatis, sallad och dylikt. Bakpotatis tillreds i god tid före grillningen av köttet. Se separat recept.
- Sätt på utegrillen i god tid eller ugnsgrillen. Ta ut köttet ur kylskåpet och låt bli rumsvarmt. Kött bör vid grillning vara rumstempererat.
- Grilla först på direkt värme för fin stekyta på båda sidor. Lägg sedan på indirekt värme (sidvärme, eller gallerhöjd 10 cm), helst under lock.
- Grilla cirka totalt 8-15 minuter totalt beroende på hur genomstekt som man vill ha köttet. Det får gärna vara lätt rött i mitten.
- Smaka av med salt och peppar. Låt köttet vila 5-10 minuter före servering.
Kockens kommentar
Detta är ett recept för köttälskare, portionsbitarna dubbelt mot normalt (cirka 265 gram tillagat/portion). Den fingerfärdige kan binda ihop olika mindre (överblivna) köttbitar till ett paket.
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.