Oeuf en cocotte med smak, ägg i form
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Så kokas ägg >

 

 

Sås till grönsaker, ägg >

 

 

Om grytor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Oeuf en cocotte med smak, ägg i form

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 194

Kcal / portion: 96

GBR (GI) / port: 0

Recept: 385 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 13%

Fett: 16%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 50 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så kokas ägg > Äts ej

Sås till grönsaker, ägg > Äts ej

Om grytor > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (20 min + 30 min )

Se film, klicka på "Mind of a Chef" under bilden. Rätten kan varieras i oändlighet. Låt smaklökarna bestämma.

  • Grundrecept: Tillagning baserad på > Oeuf en cocotte naturel. Se dito via länk nedan.
  • Smaksättning kant: Smöra formen och smaksätt den med kryddor eller bladkryddor.
  • Fyllning: kan vara hackad kött, fisk eller grönsaker - naturell, lättstekt, eller stuvad. Fyllningen läggs i botten under ägget.
  • Grädde kan ingå för krämigare konsistens, lite i botten och lite på toppen. I stället för grädde kan sås användas, till exempel Sauce soubise (vit löksås) eller Sauce au cari (currysås).
  • Kryddor: Salt och peppar är standard. Rätten kan också smaksättas med kajennpeppar, curry, tryffel med mera enligt egen smak.
  • Garnering: Rätten kan varieras med olika garnering - kryddor, bladkryddor, riven ost, sås, stuvning eller på annat sätt.
  • Tillagning: Formarna tillagas i vattenbad. Tillagas under lock på spisen i 6-10 minuter eller i ugn 10-12 minuter beroende på hur lös gulan önskas. Grundregeln är att rätten är färdig när den precis stelnat, men fortfarande darrar när man rör på formen.
  • Uppstjälpt: När kokotten tillagats kan den vändas upp och ner och serveras till exempel på smörstekt brödskiva och/eller med en stuvning som på bilden ovan. 

Kockens kommentar

Oeuf en cocotte = "ägg i gryta". Cocotte är vanligtvis en stor gryta, men i detta fall avses en liten ugnsfast portionsform (läs mer > Om grytor). Cocottes (sv. kokotter) kan varieras i all oändlighet med olika ingredienser. De serveras i sin form eller uppstjälpt. Läs mer > Så kokas ägg. Där finns fler filmer att se. Kokott kan också ställas in i ugn på låg värme utan vattenbad, se recept > Ägg i bästa form.

Tillhörande recept

Oeuf en cocotte naturel

Sauce au cari, mild currysås

Sauce soubise, vit löksås

Ägg i bästa form med kantareller

Ägg i bästa form med kantareller

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem