Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 156
Kcal / portion: 282
GBR (GI) / port: 1
Recept: 1692 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 13%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Sås till grönsaker, ägg > Äts ej
Sås till gratäng-stuvning> Äts ej
Om gratänger > Äts ej
...
Skapat av
Julia Child
Tillagning (45 min )
- Förbered: Skala och finhacka lök. Fräs den mjuk och glansig i smör och salt på mycket svag värme i 20-30 minuter under lock utan att den tar färg.
- Koka upp mjölk (eller kalvbuljong, fiskbuljong).
- Tillsätt mjöl och låt fräsa på svag värme under omrörning i tre minuter.
- Sås: Tillsätt kokande mjölk, låt sjuda sakta i 15 minuter. Rör om då och då. Sila eller mixa såsen.
- Värm upp såsen och rör ner grädde skedvis tills såsen tunnats till lagom konsistens. Smaka av med salt, peppar och muskot.
- Alldeles innan servering rörs smör in klickvis.
Kockens kommentar
Se film, klicka på "Sauce Recipe STV" under bilden. Bildreceptet är ett lite enklare recept än det av Julia Child som presenteras här. Såsen passar väl till ägg, kyckling, kalkon, kalv, lamm, grönsaker och som gratängsås. Byter man ut löken mot curry får man Sauce au cari (currysås), se recept via länk nedan.Soubise = ort i norra Frankrike nära Rochefort. Sauce Soubise är tillägnad prinsens av Soubise på 1700-talet. Ursprungligen en béchamel tillsatt med lökpuré. Det kan också vara en lökpuré.
Alternativ
Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
- Vita såser, bechamelsåser
- Ljusa såser, veloutesåser
- Mörka såser, skysåser
- Smörsåser ¤
- Hollandaisesåser
- Oljesås, majonnässåser
- Senapssåser
- Salladssås, dressing, pesto
- Tomatsåser, chilisåser
- Grillsåser, marinader
- Asiatiska såser
- Skum sås, vita krämer ¤
- Röror till mat och smörgås ¤
- (Efterrättssås >)