
Ganache till chokladtryffel, chokladkräm och mjuk chokladglasyr
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 516

Kcal / portion: 501

GBR (GI) / port: 9
Recept: 1504 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 39%
Kolhydrater: 36%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så smälts choklad > Äts ej
Så tempereras choklad > Äts ej
Om kräm, krämefterrätt > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (20 min )
Se film, klicka på "Everyday Food" under bilden.
- Finhacka choklad. Lägg i en skål.
- Tillval: Konditorn brukar tillsätta lite invertsocker eller lite honung (7-10%) för att motverka kristallisering (läs mer, klicka på ingrediensen).
- Koka upp grädden (och invertsocker) tills den börjar sjuda.
- Ganache: Häll grädden över chokladen. Skaka skålen lite lätt. Låt stå i 5 minuter utan att röra om. Rör man om meddetsamma kyls massan av vilket medför att inte all choklad smälter utan det blir klumpar kvar.
- Rör om till jämn krämig smet. Använd slickepott eller stavmixer men inte visp och undvik att vispa in luft. Smaksätt enligt eget önskemål. Eventuellt smör och smaksättare rörs ner i temperatur 35°C.
- Nu är massan klar att användas vilket helst bör ske meddetsamma.
- Förvaring sker kallt. Vid användning värms krämen upp försiktigt tills mjuk (30-35°C), helst i vattenbad eller i mikro. Färdigt bakverk bör stå kallt i 8 timmar eller mer för att stelna.
Ganache används till:
- Tryffel: Skrapa gärna ur smeten till skål med låg kant vilket senare gör användandet enklare. Ställ in i kylskåpet i 30 minuter. Skopa ut bollar med kulskärare. Ställ kallt i 10 minuter. Ta ut och forma dem med händerna till runda fina bollar. Rulla i kakaopulver eller dylikt. Se recept via länk nedan.
- Kräm: Klicka kräm över bakverk till exempel muffins. Kan också användas som fyllning i praliner. Se recept via länk nedan.
- Glasyr: Doppa bakverket, till exempel eclairer eller munkar, i chokladsmeten. Låt stelna. Se recept via länk nedan.
Kockens kommentar
Ganache smaksätts på olika sätt. En gnutta salt i mörk chokladmassa gör att bitter choklad upplevs sötare och smakrikare. Någon syra som rivet apelsinskal eller passionsfrukt är också smakförstärkare. Alkohol som konjak, rom och likör är vanliga smaksättare. Det finns för övrigt ett stort antal andra sätt att smaksätta chokladmassan, till exempel med vanilj.Ganache, på svenska kallat chokladkräm eller mjuk chokladglasyr består av smält (mörk) choklad och varm vispgrädde som blandas väl och som sedan får stelna. Mängden choklad-grädde varierar, vilket ger olika konsistens. Ju mer choklad desto fastare konsistens. Ibland tillsätt lite smör vilket ger en blank chokladyta med slät textur. Även annan choklad kan användas, se recept > Mjölkchokladtryffel.