Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 454

Kcal / portion: 2677

GBR (GI) / port: 32
Recept: 2677 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 33%
Kolhydrater: 37%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Ganache, chokladkräm > Äts ej
Om praliner > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min )
- Hacka chokladen och lägg i en bunke. Kan vara mörk choklad, mjölkchoklad, vit choklad eller en blandning av mörk och mjölkchoklad. När ganache skall vara styckbar till doppade praliner behövs större andel choklad än till fyllning.
- Koka upp grädde med invertsocker, glukossirap eller honung. Låt svalna till 88°C.
- Häll grädden över chokladen och låt stå någon eller några minuter utan att röra om.
- Rör ihop med gummiskrapa eller stavmixer. Börja inifrån och arbeta utåt kanterna. Undvik att mixa in luft.
- Vid temperatur 35°C tillsätts smör och eventuella smaksättare som likör om detta skall ingå.
- Förvaring: Fyllningsganache täcks med plast och förvara i kylen. Styckbar ganache förvaras svalt (16-18°C) och helst i två dygn innan man skär i den. Se recept på fylld respektive doppa pralin via länkar nedan. Läs mer > Om praliner.
Kockens kommentar
Receptet från Bakers.se. Konditorn tillsätter lite invertsocker (50/50 druv- och fruktsocker) glukossirap eller honung för att motverka kristallisering (läs mer, klicka på ingrediensen). Smör tillsätts ibland för att få en glansigare yta.Ganache får olika konsistens beroende på mängd choklad i förhållande till mängd grädde. Konditorn anger fördelningen i ett relationstal till exempel 2:1 vilket då är 2 viktdelar choklad per 1 viktdel grädde (läs mer > Om ganache, chokladtryffel). Mängd choklad varierar beroende på chokladsort för att få lagom fasthet i enlighet med detta recept.
choklad:grädde | Fyllning | Faktor | Doppad | Faktor |
Mörk choklad | 85:100 g | 0,85:1 | 140:100 g | 1,40:1 |
Mjölkchoklad | 165:100 g | 1,65:1 | 217:100 g | 2,17:1 |
Vit choklad | 203:100 g | 2,03:1 | 258:100 g | 2,58:1 |