Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 294

Kcal / portion: 215

GBR (GI) / port: 8
Recept: 2147 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 15%
Kolhydrater: 35%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim + 1 tim )
- Skala, koka och pressa potatis. Låt svalna.
- Deg: Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Tillsätt potatis och smör. Arbeta ihop till en smidig deg. Degen kan kavlas ut direkt, men bäst är att lägga den inplastad i kylskåpet i 1 timme.
- Förbered valfri fyllning. Se alternativ via länkar enligt nedan.
- Sätt ugnen på hög värme (225-275°C).
- Pirog: Forma degen till en 5 centimeter tjock rulle och skär i 2 centimeters bitar. Forma till bollar och kavla ut degen tunt (~3 mm) till runda plattor (~15 cm breda). Bred på 2 matskedar fyllning i mitten. Fukta degkanten med vatten. Vik över ena deghalvan och tryck ihop kanten med piggarna på en gaffel. Lägg in pirogerna i kylskåpet i avvaktan på gräddning.
- Grädda: Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda dem mitt i ugn cirka 10 minuter i 275ºC, eller 20 minuter i 225ºC.
- Pensling: Smält smör. Ta ut pirogerna och pensla med vatten och smör.