
Pannstekt makrill på olika sätt
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 236

Kcal / portion: 902

GBR (GI) / port: 8
Recept: 3607 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 19%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (30 min )
- Rensa, skär ut filéer och bena ur fisken. Snitta gärna skinnsidan så att fisken inte böjer sig i pannan. Pudra/vänd köttsidan i vetemjöl. Finhacka dill.
- Koka eller stek potatis, alla varianter passar till. Smörstekt vårpotatis är allra bäst.
- Stek skinnsidan först i ett par minuter (när potatisen är klar). Vänd och dra bort skinnet. Stek i 1-2 minuter.
- Vänd igen. Salta och peppra lätt. Tillsätt grädde och låt steka-koka ihop en kort stund. Tillsätt hackad dill. Smaka av.
- Servera.
Kockens kommentar
En krämig, gräddig sås anses passa väl till den feta fisken och smaksatt med dill eller senap är klassiskt. Klassiskt tillbehör i stället för sås är persiljesmör (aromsmör). Fisken kan också anrättas i gräddig sås. I panna steks vanligen makrillfilé, medan hel fisk oftare ugnslagas. Grillad hel fisk är också vanligt. Filéer kan med fördel dubbelpaneras. Läs mer om makrill > klicka på ingrediensen.Stekt hel makrill: Salta och peppra och stek eller grilla fisken cirka 3-5 minter per sida beroende på fisken storlek. Fyll gärna fisken med citronklyftor.
Panerad filé: Dubbelpanera filéer och stek dem gyllenbruna (se recept via länk nedan) . Förr penslade man filéerna med smält smör blandat med ägg och vänt i skorpmjöl med hackad dill och persilja. Till detta serverades persiljesmör.
Fisk
- Gravad, rimmad fisk
- Ceviche
- Inkokt fisk
- Kokt fisk, fiskbullar
- Lutfisk
- Pannstekt, halstrad laxfisk
- Pannstekt, halstrad vitfisk
- Pannstekt strömming, makrill
- Fiskburgare
- Ugnslagad laxfisk
- Ugnslagad vitfisk
- Vitfiskgratäng, låda
- Grillad och rökt fisk
- Friterad fisk
- (Sillrätter, SOS >)
- (Fisksoppa, gryta >)