
Kalvlägg med rotmos
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 112

Kcal / portion: 524

GBR (GI) / port: 2
Recept: 2095 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 14%
Fett: 4%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så lagas kalvlägg > Äts ej
Så skummar man > Äts ej
Om kastruller > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (2 tim 30 min )
- Kött: Lägg kalvlägg i en stor kastrull. Fyll på vatten så att det täcker. Koka upp och låt småkoka i 10 minuter. Skumma av.
- Grovskär morot och lök och lägg det i grytan med pepparkorn och salt efter skumning.
- Låt sjuda under lock i cirka 2 timmar. Köttet är klart när det lätt lossar från benet.
- Ta av grytan från värmen och låt köttet vila i sitt spad i cirka 20 minuter.
- Rotmos: Skala och skär kålrot och morot i bitar. Lägg över i en kastrull och fyll på vatten så att det täcker. Tillsätt fond. Låt småkoka i 15 minuter.
- Skala och dela potatisen i bitar och lägg i kastrullen. Koka i ytterligare 15 minuter.
- Ansa och förbered grönsaker.
- När rotfrukterna mjuknat, sila av buljongen i ett kärl. Lägg tillbaka rotfrukterna i kastrullen och mosa dem med potatisstöt. Späd med lite buljong. Tillsätt lite smör. Smaka av med salt och peppar.
Kockens kommentar
En kalvlägg med ben väger cirka 2 kg. Tillagat blir det cirka 750 gram, vilket är rikligt för 4 portioner (~185 gram per portion). Kalvlägg är magert kött (< 2% fett) om man undviker skinn och ytfett.