Citronlax med sherrysås
Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 245
            Kcal / portion: 513
            GBR (GI) / port: 0
Recept: 4108 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 20%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kajennpepparpulver 0.5 krm 0%
Smör kallt 1.5 msk 4%
Basilika 15.0 gram 0%
...
![]()
Skapat av
Anne, Kockskolan
Tillagning (40 min )
- Sätt ugnen på 180°C.
 - Riv gult citronskal. Grovhacka persilja. Skala och finhacka lök.
 - Lägg laxen med skinnsidan nedåt på en smord ugnsplåt. Strö över citronskal. Salta och peppra. Sätt in i ugn i 20 minuter.
 - Sås: Fräs lök och persilja i hälften av smöret i ett par minuter utan att bränna. Tillsätt sherry och fond och koka ner till halv mängd. Tillsätt grädde och citronpeppar. Låt småkoka i 5 minuter.
 - Sila över såsen i en ny kastrull. Blanda mjöl med lite vatten och vispa ner. Låt koka upp. Tillsätt créme fraiche och låt småkoka under vispning i 5 minuter.
 - Smaka av med cayennepeppar och salt. Vispa ner kallt smör klickvis. Tillsätt basilika och kör med en stavmixer.
 
Kockens kommentar
Serveras ljummen eller kall.
Fisk
- Gravad, rimmad fisk
 - Ceviche
 - Inkokt fisk
 - Kokt fisk, fiskbullar
 - Lutfisk
 - Pannstekt, halstrad laxfisk
 - Pannstekt, halstrad vitfisk
 - Pannstekt strömming, makrill
 - Fiskburgare
 - Ugnslagad laxfisk
 - Ugnslagad vitfisk
 - Vitfiskgratäng, låda
 - Grillad och rökt fisk
 - Friterad fisk
 - (Sillrätter, SOS >)
 - (Fisksoppa, gryta >)