Vanlig svensk sockerkakstårta, vaniljsockerkaka
Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 328
            Kcal / portion: 174
            GBR (GI) / port: 6
Recept: 2082 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 10%
Kolhydrater: 53%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om sockerkakor > Äts ej
Så bakas sockerkaka > Äts ej
Om tårtbottnar > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (1 tim )
- Förvärm ugnen på 175ºC. Smöra och bröa en sockerkaksform eller springform.
 - Kaksmet: Smält smör, låt svalna. Vispa ägg och socker ordentligt pösigt. Tillsätt vanilj och/eller andra smaksättare som kakao om detta önskas. Rör om.
 - Blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt detta lite i taget i mjölksmeten. Rör om försiktigt till jämn smet, men inte onödigt länge. Häll smeten i form. 
 - Grädda i nedre delen av ugn i cirka 40 minuter tills genomgräddad och med lätt brun skorpa. Prova med sticka, som skall vara torr när klar.
 - Ta ut och låt kakan ånga av några minuter. Vänd formen med kakan upp och ner på ett fat. Ta bort formen och låt stå tills kakan svalnat.
 - Förvara: Kakan kan sparas torrt några dagar men torkar ut med tiden. Använd formen som skydd. Väl inplastad sockerkaka med smör i degen kan frysas i 6 månader, utan smör i ett år.
 
Kockens kommentar
Det finns många olika varianter på sockerkaka. Av sockerkakssmet bakar man tårtor, rulltårtor, muffins, cupcakes, kladdkaka, brownies och sockerkaksbotten. Läs mer > Om sockerkaka.
Tårtbotten: Vanlig sockerkaka fungerar inte så bra till rulltårta och tårtbotten. Det är lite för lös i hullet. Läs mer > Om tårtbottnar.
Glutenfri sockerkaka: Byt ut vetemjölet till potatismjöl (samma vikt 180g). Kakan blir lite smuligare men helt ok.
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
 - Saffransbröd
 - Semlor
 - Mjuka sockerkakor
 - Muffins, cupcakes
 - Kladdkaka, brownies
 - Rulltårtor
 - Kavlade småkakor
 - Pepparkakor
 - Skurna småkakor
 - Rullade, runda småkakor
 - Spritsade kakor, kakkringlor
 - Klickkakor, flarn
 - Formkakor
 - Friterade kakor, bakverk
 - Rån, kex, skorpor
 - Smörkräm till bakverk