
Sushiris (sushi meshi)
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 137

Kcal / portion: 248

GBR (GI) / port: 31
Recept: 1987 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 0%
Kolhydrater: 31%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Risångare > Äts ej
Om Bacillus cereus > Äts ej
Så lagas ris > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (40 min + 1 tim )
- Tvätta: Häll ris i ett såll och ställ i en stor kastrull med vatten. Massera kornen med handen. Byt vatten 5-7 gånger, tills vattnet inte längre är grumligt. Låt ligga i blöt i minst 30 minuter. Skölj igen innan kok.
- Dressing (sushi-su): Värm ingredienserna till dressingen i en kastrull. När sockret börjar smälta, ta av kastrullen från plattan (får ej koka). Låt dressingen svalna.
- Koka: Häll bort sköljvattnet. Häll ris i kastrull och fyll på med vatten så att det täcker (6 dl ris, 5 dl vatten). Låt koka upp. Låt sjuda under lock på svag värme cirka 15 minuter. Stäng av plattan och låt stå i ytterligare 15 minuter med en handduk över.
- Sushi-meshi (ris med dressing): Häll riset på en ugnsplåt. Lufta riset genom att skära mycket försiktigt med en platt träspade fram och tillbaka, samtidigt som dressingen tillsätts. Risgrynen får inte krossas. Samtidigt bör man fläkta riset (med en solfjäder) så att riset svalnar fort.
Kockens kommentar
Riset måste vara ljummet för att kunna formas. Lägg inte in färdigt ris i kylskåpet i avvaktan på användning. Samtidigt är det risk för utveckling av farliga bakterier (bacillus cereus), men dressingen har en hämmande effekt, förutsatt att pH-värdet (surhetsgraden) i riset är högst 4,5. Riset bör helst vara ett asiatiskt medelkornigt klibbigt ris (fråga i asiatisk butik), men grötris kan också användas. Läs mer > Om sushiris.