
Grillad rå eller kokt hummer
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 224

Kcal / portion: 978

GBR (GI) / port: 18
Recept: 1957 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 14%
Fett: 11%
Kolhydrater: 16%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Så grillas hummer > Äts ej
Så kokas hummer > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (10 min )
Bästa resultat får man om man grillar rå (levande) hummer. Färsk (kokt) hummer riskerar att bli seg.
- Sätt på grillen. Hummer grillas på direkt värme.
- Blanda grillolja eller smält ört- eller vitlökssmör. Man kan också korttidsmarinera köttet.
- Färsk hummer knivdödas. Se kommentar nedan.
- Halvera hummern på längden. Ta bort magsäck och ändtarm. Knäck gärna klorna med nötknäppare, så blir de enklare att skala senare. Pensla köttytan med olja eller smör.
- Rå hummer: Rå hummer grillas först på köttsidan i 3-6 minuter beroende på hummerns storlek. Vänd, pensla på mer olja/smör, salta peppra. Grilla lika länge som på skalsidan tills genomstekt. Servera direkt.
- Kokt hummer grillas enligt de flesta recept bara på skalsidan, men det värmer bara upp köttet, som blir segare och i bästa fall lätt rökt, men inte grillat. Grilla därför bara köttsidan i ett par-tre minuter. Ta av från grillen och pensla en gång till med smör/olja. Servera direkt.
- Grilla i ugn: Ha luckan lite öppen för att släppa ut ånga.
- Majonnäs eller aioli är klassiska tillbehör.
Kockens kommentar
Att knivdöda humrar är det humanaste sättet att avrätta den dödsdömde. Att som på klassiskt vis stoppa ner dem levande i en gryta är grymt. Läs om avlivningsmetoder > Så kokas hummer. En hel hummer passar till huvudrätt, en halv till förrätt. Köttandelen i en kokt hummer utgör cirka 1/4-del. Resten är skal, gälar, ben och utrinnande vatten.
Hummer | Vikt | Ätbart | Köttvikt |
Liten | 400 g | 135 g | 95 g |
Medel | 600 g | 200 g | 145 g |
Stor | 800 g | 270 g | 190 g |
Större | 1000 g | 330 g | 240 g |
Använd skalen att koka buljong och hummersoppa. Se recept via länk nedan > Koka hummerbuljong.
Förrätter
- Brödförrätt
- Salladsförrätter ¤
- (Sallad till maten >)
- Gröna förrätter
- Kall förrättssoppa
- Varm förrättssoppa
- Blini-, crepes-, våffelförrätt
- Fiskförrätter
- Förrätt med räkor, kräftor
- Hummerförrätter
- Krabbförrätter
- Förrätt med musslor
- Ostronförrätter ¤
- Övriga skaldjursförrätter
- Köttförrätter
- (Sillrätter >)