
Lobster Newburg, hummerfylld vol-au-vent
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 305

Kcal / portion: 900

GBR (GI) / port: 4
Recept: 3599 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 24%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (30 min + 45 min )
Se film, klicka på "Food Wishes" under bilden ovan. Fyllningen bör tillredas i förväg och sedan värmas upp inför fyllning av vol-au-vent. Detta för att inte brödbägarna skall mjukna och falla ihop. Tillredning av vol-au-vent, se recept > Hembakad vol-au-vent.
- Fyllning: Rensa hummern på kött och skär i små bitar. Köttsaft från hummern får gärna följa med i såsen. I filmen tillreds färska hummerstjärtar, men färdigkokt hummer går lika bra.
- Smält smör i kastrull, tillsätt sherry och konjak och eventuell köttsaft. Låt koka någon minut. Sänk till medelvärme.
- Vispa samman grädde med äggulor och krydda med kajennpeppar och riven muskot.
- Tillsätt grädden i pannan och låt sjuda på svag värme i 10 minuter under omrörning, tills såsen tjocknat något (fäster på baksidan av en sked). Smaka av med salt. Ställ åt sidan.
- Bouchée: Baka små vol-au-vent enligt recept > Hembakad vol-au-vent (bouchées). Det tar cirka 45 minuter. Kalla koppar kan värmas upp i ugn 180°C i 5 minuter. Kan också serveras i krustader som kan köpas i butik eller på rostad brödbit.
- Servera: Tillsätt hummerbitarna i gräddsåsen och värm på tills köttet blivit varmt, men inte längre för då blir de sega. Garnera gärna med hackad persilja eller annan bladkrydda. Fyll brödkopparna som helst skall vara nybakade. Lägg på locket. Servera.
Kockens kommentar
Rätten tillkom 1876 då sjökaptenen Ben Wenberg presenterade receptet för ägaren av restaurang Delmonico i New York. Restaurangägaren satte upp rätten på menyn som Lobster ā la Wenberg. Detta ogillade sjökapten och rätten togs bort från matsedeln, men återuppstod senare under namnet Newberg vars tre första bokstäver New är ett anagram av Wen.Vol-au-vent (fr. flyga i luften): I Frankrike skiljer man på vol-au-vent som är 15-20 centimeter breda och på "bochées" som är 6-8 cm (detta recept). En bouchée serveras som förrätt, aptitretare, drinktilltugg. Namnet vol-au-vent skapat av mästerkocken Caręme som ville skapa ett luftigt bröd. Läs mer > Om vol-au-vent.