Puits d´amour, kärlekens brunn
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 8

Om vol-au-vent >

 

 

Om vaniljsås, äggkräm >

 

 

Om smördegsbakelser >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Puits d´amour, kärlekens brunn

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 286

Kcal / portion: 278

GBR (GI) / port: 4

Recept: 2224 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 17%

Kolhydrater: 29%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 97 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om vol-au-vent > Äts ej

Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej

Om smördegsbakelser > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (30 min + 45 min )

  1. Fyllning vaniljkräm: Blanda äggulor med socker, vanilj och mjöl i en bunke.
  2. Värm upp mjölk i en kastrull. Tillsätt mjölk lite i taget i äggblandningen under kraftig vispning till en slät smet.
  3. Häll över smeten i kastrullen och värm upp på medelvärme. Rör om hela tiden tills smeten börjar tjockna. Ställ i kylskåpet.
  4. Bouchées (vol-au-vents): Baka små vol-au-vent enligt recept > Hembakad vol-au-vent, men gör dem 5 cm breda. Det tar cirka 45 minuter.
  5. Montering: Värm upp gelen tills rinnig. Fyll bägarna med vaniljkräm. Toppa med ett tunt lager gelé. Servera.

Kockens kommentar

Det finns många varianter av bakelsen Puits d´amour, de flesta utan likhet med originalet. Ursprungligen en vol-au-vent fylld med vinbärsgelé eller vaniljkräm. Ofta förenklad till en smördegsbotten med fyllning ovanpå eller så används en krustad eller smördegsform.

Originalet: Puits d´amour (fr. kärlekens brunn) omtalas 1735 i Vincent de la Chapelles kokbok Det moderna köket. Det var en stor vol-au-vent toppad med ett handtag för att likna en vattenspann och fylld med vinbärsgelé. På 1700-talet orsakade bakverket skandal på grund av dess namn och form som anspelade på det kvinnliga könsorganet. Bakverket var mycket populärt i Louis XV:s hov vid intima middagar. Nicholas Strohrer, konditor till den förvisade polska kungen Stanislas som i slutet på 1700-talet bodde i Paris, bytte ut vinbärs­gelén i originalreceptet till vaniljkräm vilket gjorde bakverket mindre ekivokt.

Tillhörande recept

Hembakade vol-au-vent

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem