
Skirat smör, klarat smör, beurre clarifié
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 727

Kcal / portion: 582

GBR (GI) / port: 0
Recept: 2908 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 82%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Sås till stekt fisk > Äts ej
Sås till skaldjur > Äts ej
Om skirat smör, ghee > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (15 min )
Se film, klicka på Arla under bilden ovan.- Smält smör i kastrull, långsamt på låg värme. I botten samlas ett gräddliknande slam bestående av vatten, salt, mjölksocker och protein, det man vill bli av med.
- Häll av fettet som ligger ovanpå slammet i en kastrull. Häll försiktigt och se till att inte bottenslammet följer med. Klart!
Användning 1: Skirat smör används till maträtter där mildare smörsmak önskas bland annat till grönsaker som nykokt vit sparris och andra vårprimörer, eller till kokt fisk, till exempel Kokt torsk med skirat smör och pepparrot.
Användning 2: Klarat smöret bränns inte lika lätt som vanligt smör och används därför i restaurangköken som stekfett. Särskilt känsliga produkter som kalvkött och kycklingfilé bör stekas i skirat smör. Se recept > Supręmes de volaille ā brun.
Kockens kommentar
I Indien och arabvälden skiras smör på ett annat sätt kallat ghee (läs mer > Om skirat smör, ghee). Smält smör är den enklaste varianten av smörsås. En avancerad smörsås är till exempel hollandaise (läs mer > Om smörsåser). Om smöret bryns får man ett smakrikare smör. Se recept > Brynt smör.
Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
- Vita såser, bechamelsåser
- Ljusa såser, veloutesåser
- Mörka såser, skysåser
- Smörsåser ¤
- Hollandaisesåser
- Oljesås, majonnässåser
- Senapssåser
- Salladssås, dressing, pesto
- Tomatsåser, chilisåser
- Grillsåser, marinader
- Asiatiska såser
- Skum sås, vita krämer ¤
- Röror till mat och smörgås ¤
- (Efterrättssås >)