Laxpudding med skirat smör, eller sillpudding
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

 

Kockskolan:

 

Om pudding >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Laxpudding med skirat smör, eller sillpudding

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 202

Kcal / portion: 1224

GBR (GI) / port: 12

Recept: 4898 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 15%

Kolhydrater: 10%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 607 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

 

Kockskolan:

Om pudding > Äts ej

...

Tillagning (1 tim 30 min )

  1. Koka potatis och skala den när den kallnat. Skiva potatisen. Sätt ugnen på 200ºC.
  2. Lök: Skala och skiva lök. Fräs den i lite smör i en stekpanna på medelvärme tills den mjuknat och utan att ta färg (3-5 minuter).
  3. Pudding: Skiva laxen. Hacka dill. Smöra en stor ugnsfast form. Täck botten med potatisskivor. Fördela hälften av löken ovanpå, därefter hälften av laxen och hälften av dillen. Lägg ett nytt lager potatis, lök, lax och dill. Avsluta med ett lager potatisskivor.
  4. Vispa ihop mjölk, grädde och ägg med lite salt och peppar. Häll blandningen över puddingen och avsluta med några klickar smör. Grädda i ugn i 45-60 minuter tills puddingen känns fast.
  5. Skirat smör: Smält smör i kastrull utan att bränna. Häll över smöret i en kanna och låt vila en liten stund, så att "slaggämnena" lägger sig på botten. Häll av den klara delan av smöret och häll bort det grumliga.
  6. Servera puddingen med skirat smör och med citronklyftor till. Garnera med dillkvist.

Kockens kommentar

Laxpudding är en klassik rätt populär på 1800-talet och in på 1900-talet, bland annat som ett sätt att tillvarata överbliven kokt lax och potatis. Tidigare kokt lax blir dock lite seg. Det går lika bra med kokt, rökt eller rimmad lax, bara man reglerar saltmängden. Egentligen bör dillen läggas på så sent som möjligt för att behålla sin smak.

Sillpudding: Byter man ut laxen mot salt sill får man en sillpudding.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem