
Rostbiff - grundrecept
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 157

Kcal / portion: 260

GBR (GI) / port: 0
Recept: 2596 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 27%
Fett: 5%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om rumstemperering > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Om engelsk kokkonst > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (2 tim 30 min + 8 tim )
- Rumstemperera köttet i god tid. Det tar cirka 4 timmar för 1 kilo och 8 timmar om 2 kilo. Kylskåpskallt kött tar närmare 1 timme extra tillagningstid.
- Sätt på ugnen 20 minuter innan tillagning, den skall vara väl uppvärmd. 125ºC = fransk stekning, hela snittytan blir jämnt stekt, förutom en yttre knaprig skorpa. 175ºC = engelsk stekning, röd kärna omgiven av ett gråbrun yttre innanför en knaprig skorpa.
- Putsa köttet, ta bort eventuella hinnor och senor. Butiksköpt kött är som regel färdigputsad. Rostbiff köpt hos specialist kan ha fettkappa. Låt den sitta kvar under stekningen, vilket ger steken fin smak.
- Pensla helst steken med smör (större stekar) eller bryn den i stekpanna (mindre stekar) för att få smakrik stekyta. Salta köttet rikligt. Peppra gör man bäst senare, smaken försvinner i hetta.
- Lägg köttet på ungsgaller med plåt under. Stick in köttermometer. Placera i nedre delen av ugnen. Önskas steksky lägger man steken i ugnsfast form och tillsätter lite vatten under stektiden.
- Stektid: Räkna med 1 timme per kilo när stekt i 175°C och 1,5 timmar per kilo i 125°C. Läs mer > Så ugnslagas rostbiff.
- Kärntemperatur (innertemperatur): Ta ut steken vid kärnrtemperatur 50ºC för engelsk stekning och 55ºC för fransk stekning. Den som inte gillar rött kött steker till kärntemperatur 60ºC, men inte mer. Rostbiff skall aldrig vara genomstekt. Läs mer > Om innertemperatur.
- Ta ut köttet och låt det vila utan att täcka över. Minst 20 minuter för liten stek och 30 minuter för en stor.
Kockens kommentar
Rostbiff är utmärkt restmat, uppvärmd eller ännu bättre kall med varm sås till. Utmärkt gott tunt skivat på smörgås. Hållbar i cirka en vecka i kylskåp. Läs mer, klicka på ingrediensen eller på > Så ugnslagas rostbiff.
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.