Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 193

Kcal / portion: 247

GBR (GI) / port: 16
Recept: 2469 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 0%
Fett: 0%
Kolhydrater: 47%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Läs om Werner Vögeli > Äts ej
Om gelé > Äts ej
Pektinprov > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Werner Vögeli
Tillagning (45 min )
- Rengör och rensa bären. Ta bort stjälkar och kärna ur äpplena. Skär äpplena i tunna skivor.
- Koka äpple och bär i 10 minuter på medelvärme. Pressa frukten då och då mot kanten, så att saften frigörs.
- Passera moset genom finmaskig sil och låt rinna av väl. Mät mängden saft.
- Koka upp saften och tillsätt lite pudersocker i taget (9 dl per liter saft). Låt sjuda på låg värme i 10-15 minuter.
- Testa: Doppa en tesked i smeten. Om gelén sitter kvar på skeden, så är den klar (läs mer > Pektinprov).
- Skumma av. Häll upp i torra rena skålar.
- Förvaring: Skall gelén sparas en längre tid hälls varm gelé i väl rengjorda burkar med lock.
Kockens kommentar
Werner: Har man tillgång till frys är det en stor fördel, eftersom man då kan plocka bären när de är mogna. Men då måste man frysa dem innan tillagning. Om man väntar på att den första frosten skall komma, kan bären bli förstörda. Jämför recept > Gelé grundrecept. Läs mer > Om gelé.