
Fraspirog med filodeg - grundrecept
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 346

Kcal / portion: 111

GBR (GI) / port: 11
Recept: 1990 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 12%
Kolhydrater: 50%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (20 min + 15 min )
- Filodeg finns djupfryst i handeln (6 st 50 x 20 cm). Tina degen, men se till att den är kylskåpskall vid beredning. Hemlagad deg se recept > Hemlagad filodeg.
- Förbered fyllning: Det mesta passar - smörstekt svamp, rökt lax, finskuret kött, ost med mera. Se förslag via länkar nedan. Fyllningen bör vara kall.
- Förvärm ugnen på 225ºC. Smält smör.
- Filodeg: Lägg ut ett ark filodeg på mjölad bänk. Pensla med smält smör. Lägg nästa ark ovanpå. Skär arket i remsor 5-15 centimeter breda beroende på hur stora bakverk som önskas och dubbelt så långa som breda. Breda är lättare att hantera och kan fyllas mer.
- Vikning trekant: Lägg remsan med kortsidan nedåt. Lägg fyllning snett nedåt från en spetsens hörn i en triangel till mitten av arket och lite in från sidokanten (obs! Bilden ovan felaktigt utlagt). Fukta kanten och resten av arket med lite vatten (använd fingrarna). Vik det andra hörnet över fyllningen. Vik sedan paketet framåt två gånger till en triangel. Tryck till lätt så att degen fäster i kanterna. Förvara i kylskåpet i avvaktan på gräddning. Kan också frysas i tre månader.
- Grädda: Lägg på smord bakplåt, pensla med smör. Grädda mitt i ugn 7-10 minuter till fin yta.
- Serveras nygräddade. Passar som smårätt, drinktilltugg, till soppa eller dylikt.
Kockens kommentar
Piroger kan göras på många sätt med olika degar och fyllas efter tycke och smak. Läs mer > Så lagas piroger.