Fraspirog med smördeg - grundrecept
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal piroger: 15

Om piroger >

 

 

Om inbakning >

 

 

Om smördegar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Fraspirog med smördeg - grundrecept

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 370

Kcal / portion: 110

GBR (GI) / port: 3

Recept: 1652 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 26%

Kolhydrater: 29%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 30 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om piroger > Äts ej

Om inbakning > Äts ej

Om smördegar > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (20 min + 15 min )

  1. Smördeg finns att köpa i handeln, antingen frysta plattor (5st 10x30cm) eller kyld (25X45cm). Tina plattor, men se till att de är kylskåpskalla innan beredning.
  2. Förbered fyllning: Det mesta passar - smörstekt svamp, rökt lax, finskuret kött, ost med mera. Se förslag via länkar nedan. Fyllningen bör vara kall.
  3. Sätt ugnen på 225ºC.
  4. Vispa ut ägg i kopp med en skvätt vatten.
  5. Kavla ut degplattorna lite tunnare och dela varje platta i 3 kvadrater (alternativt stansa ut rundlar).
  6. Lägg på 1 msk kall fyllning på varje pirog. Pensla kanterna med uppvispat ägg. Vik ihop till trekanter (eller halvmånar). Tryck till kanterna med gaffel. Lägg in pirogerna i kylskåpet i avvaktan på gräddning.
  7. Lägg pirogerna på bakplåt med bakplåtspapper. Pensla pirogerna med ägg utvispat med en skvätt vatten.
  8. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter till fin färg.
  9. Serveras nygräddade. Passar som smårätt, drinktilltugg, till soppa eller dylikt.

Kockens kommentar

Piroger kan göras på många sätt med olika degar och fyllas efter tycke och smak. Läs mer > Så lagas piroger. Ett enkelt hemlagat alternativ till smördeg är så kallad blixtsmördeg. Det ger luftigt bröd men inte lika frasigt (se dito recept). Läs mer > Om smördegar.

Fyllningar till pirog

Köttfyllning

Färsfyllning

Baconfyllning

Laxfyllning

Ansjovis- äggfyllning

Ostfyllning

Alternativ: Blixtsmördeg

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem