
Fraspirog med smördeg - grundrecept
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 370

Kcal / portion: 110

GBR (GI) / port: 3
Recept: 1652 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 26%
Kolhydrater: 29%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om piroger > Äts ej
Om inbakning > Äts ej
Om smördegar > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (20 min + 15 min )
- Smördeg finns att köpa i handeln, antingen frysta plattor (5st 10x30cm) eller kyld (25X45cm). Tina plattor, men se till att de är kylskåpskalla innan beredning.
- Förbered fyllning: Det mesta passar - smörstekt svamp, rökt lax, finskuret kött, ost med mera. Se förslag via länkar nedan. Fyllningen bör vara kall.
- Sätt ugnen på 225ºC.
- Vispa ut ägg i kopp med en skvätt vatten.
- Kavla ut degplattorna lite tunnare och dela varje platta i 3 kvadrater (alternativt stansa ut rundlar).
- Lägg på 1 msk kall fyllning på varje pirog. Pensla kanterna med uppvispat ägg. Vik ihop till trekanter (eller halvmånar). Tryck till kanterna med gaffel. Lägg in pirogerna i kylskåpet i avvaktan på gräddning.
- Lägg pirogerna på bakplåt med bakplåtspapper. Pensla pirogerna med ägg utvispat med en skvätt vatten.
- Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter till fin färg.
- Serveras nygräddade. Passar som smårätt, drinktilltugg, till soppa eller dylikt.
Kockens kommentar
Piroger kan göras på många sätt med olika degar och fyllas efter tycke och smak. Läs mer > Så lagas piroger. Ett enkelt hemlagat alternativ till smördeg är så kallad blixtsmördeg. Det ger luftigt bröd men inte lika frasigt (se dito recept). Läs mer > Om smördegar.