
Blixtsmördeg, pâte demi-feuilletée, flaky pastry, amerikansk smördeg
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 431

Kcal / portion: 2797

GBR (GI) / port: 89
Recept: 2797 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 31%
Kolhydrater: 34%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om smördegsbakelser > Äts ej
Smördeg färdig Äts ej
Om laminerade degar > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (20 min )
- Smör och vatten skall vara kylskåpskallt.
- Deg: Arbeta ihop med handen smör, mjöl och salt. Blanda med vatten (och eventuella övriga ingredienser). Blanda inte så noga, små klumpar av smör i degen är bara bra. Plasta in och lägg i kylskåp cirka 15 minuter.
- 3-slag: Kavla ut degen till en rektangel 1,5 cm tjock. Vik den 3-dubbelt ("3-slag", läs mer > Om smördeg). Kavla ut och gör nytt 3-slag. Borsta bort mjöl från varje veck. Plasta in och lägg i kylskåp. Degen kan nu användas, men bäst är att göra ytterligare 1-4 omgångar 3-slag.
- Förvaring: Degen kan sparas inplastad i kylskåp 2 dagar, eller frysas i 1-2 månader.
- Används till bakverk som inte skall bli så uppuffade/bladiga, till exempel Franska våfflor varvid även socker ingår. Med ägg och citron tillsatt används bland annat till Napoleonbakelser.
Kockens kommentar
Detta är en enklare variant av smördeg som ger luftig deg men inte så flagig som klassisk smördeg. Passar till pajskal, smördegsbottnar och dito formar. Speciellt bra till Napoleonbakelser och Franska våfflor. Läs mer > Om smördeg.