
Schweinbraten mit Dunkelbiersosse, klassisk bayersk fläskstek med mörk ölsås
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 100

Kcal / portion: 640

GBR (GI) / port: 7
Recept: 5117 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 4%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om Malzbier > Äts ej
Klimp, om degklumpar > Äts ej
Om surkål > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (2 tim 30 min )
Se film, klicka på "Red Kitchen" under bilden.
- Förbered: Sätt ugnen på 130°C. Skölj av köttet och torka av. Skölj, ansa och skär grönsaker och rotfrukter i bitar.
- Bryn: Hetta upp matolja i stekkastrull och bryn köttet runt om. Ta ur köttet. Lägg grönsaker och rotfrukter. Sänk värmen och fräs det till lite färg.
- Förlaga: Tillsätt buljong. Lägg köttet ovanpå med fettsidan ner och ställ in i ugn 1 timme.
- Ta ut steken och skär ett rutmönster i svålen, en halvcentimeter djupt. Salta och peppra steken runtom.
- Höj ugnstemperaturen till 160°C.
- Tillsätt kummin, lagerblad och mörkt öl i grönsaksblandningen (i filmen används Malzbier, ett mörkt lättöl).
- Ugnslaga: Lägg tillbaka fläsksteken med svålsidan upp. Sätt i ugn i ytterligare 1,5 timmar.
- Tillbehör: Koka under tiden potatis eller tillaga "knödel" vilket är vanligt tillbehör i tyskspråkiga länder (se recept nedan). Värm upp rödkål eller surkål.
- Ta ur köttet och låt vila utan att täcka över.
- Sås: Passera skyn med grönsaker. Koka ner om smakerna behöver koncentreras. Smaka av med salt och peppar.
Kockens kommentar
Läs mer om fläskstek, klicka på ingrediensen.Vikt och näring: Svål ingår inte i näringsvärdet för fläskstek i Livsmedelsverkets databas, därför inte heller i Dietkokbokens. Om man äter den knaperstekta svålen, vilket antas i detta fall, måste "fläsksvål" läggas till i ingredienslistan för att få rätta näringsvärden.
Surkål är nyttigt och skonsamt för magen och klassiskt tyskt tillbehör till mat. Kan enkelt tillagas. Läs mer > Om surkål.
Fläsk, korv
- Skinkstek, julskinka
- Fläskstek, karréstek
- Kokt, bräserad fläskfilé
- Pannstekt, wokad fläskfilé
- Fläskfile i ugn
- Fläskkotlett, karrékotlett
- Kassler
- Revbensspjäll i ugn eller kokta
- Fläskgryta, kokt, bräserat fläsk
- Fläsklägg
- Stekt fläskkött
- Grillat skivat fläskkött, korv
- Grillat fläskkött i bit
- Rökt fläskkött
- Kokt korv, korvgryta
- Pannstekt korv
- Ugnstekt korv
- Hemmagjord stoppad korv