Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 31

Kcal / portion: 41

GBR (GI) / port: 1
Recept: 164 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 0%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim + 450 tim )
- Dela kålhuvudet och skär bort stocken. Finstrimla kålen t.ex. med en osthyvel.
- Lägg ett lager kål i en stor rostfri bunke. Strö över lite grovt salt. Stöt med knytnäve eller potatisstöt, tills kålen vattnar sig. Upprepa lager+salt+stöta tills kålen är slut.
- Häll dofilus på det översta lagret. Lägg på en tallrik/lock och en tyngd.
- Kontrollera efter några timmar att kålen täcks av vätska. Om inte, häll på lättsaltat vatten (1 krm per deciliter vatten). Låt stå i rumstemperatur i 2 veckor.
- Därefter kan kålen förvaras svalt (kylskåp) i 1 månad. För den som inte orkar vänta kan vi meddela att det finns färdiglagad surkål på burk att köpa i handeln.
Kockens kommentar
Att sura mat är ett gammalt sätt att konservera mat. Att sura kål kan ske på olika sätt. Klassiskt suras kål med saltvatten, men det är numera enklare att även tillsätta någon surad mjölkprodukt t.ex. filmjölk. Bäst surar man kål på hösten, då kålen är som bäst.