Kartoffelknödeln, Kartoffelklösse, Ölandskroppkakor på tyskt vis
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

 

Kockskolan:

 

Klimp, om degklumpar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Kartoffelknödeln, Kartoffelklösse, Ölandskroppkakor på tyskt vis

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 88

Kcal / portion: 164

GBR (GI) / port: 10

Recept: 657 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 0%

Kolhydrater: 18%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 187 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

 

Kockskolan:

Klimp, om degklumpar > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning

  1. Koka potatis om detta inte redan gjorts. Låt kallna, helst över natt.
  2. Finriv rå potatis. Pressa ut fukt i en handduk eller med hushållspapper.
  3. Forma: Mosa den kokta potatisen. Tillsätt det rårivna och mjöl. Smaka av med salt, peppar och andra kryddor enligt egen smak. Blanda väl. Forma degen till golfbollsstora bollar. Tillsätt mer mjöl om smeten inte håller samman.
  4. Koka upp saltat vatten. Lägg i bollarna och koka upp på nytt. Låt sedan sjuda på svag värme i 20 minuter. Lyft ur med hålslev.

Knödel/klösse passar som tillbehör till mat, speciellt till fläskkött.

Kockens kommentar

Knödel (sv. klimp) kallas degklumparna i Sydtyskland, medan de benämns Klösse i norra delen av landet. Man skiljer på Kartoffelknödel/-klösse av potatis och Semmelknödel-/klösse av bröd (läs mer > Klimp, om degklumpar). Kartoffelvarianten liknar öländska kroppkakor, det vill säga kokt potatis blandat med rå potatis och mjöl. Det finns olika varianter.

Passar t.ex. tll

Schweinebraten (fläskstek)

Alternativ: Semmelknödeln

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem