Semmelknödel - Semmelklösse, klimp av bröd
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Kockskolan:

 

Klimp, om degklumpar >

 

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Semmelknödel - Semmelklösse, klimp av bröd

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 207

Kcal / portion: 259

GBR (GI) / port: 6

Recept: 1036 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 8%

Kolhydrater: 25%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 125 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Klimp, om degklumpar > Äts ej

 

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim )

  1. Koka upp mjölk, passa att det inte kokar över och bränns vid.
  2. Riv bröd, som helst bör vara ett par dagar gammalt, i små bitar. Lägg i en bunke.
  3. Häll den heta mjölken över brödet och rör om en gång. Låt stå och dra i 10 minuter.
  4. Finhacka lök och fräs den i smör några minuter tills glansig och utan att bli bränd. Låt svalna.
  5. Finhacka persilja och blanda med löken.
  6. Blanda bröd med lökpersiljan, ägg, salt, peppar och riven muskot. Blanda väl. Tillsätt lite vetemjöl i degen om den är för lös att forma, bara inte för mycket mjöl vilket ger hårda bullar. Späd med mjölk eller vatten om degen är för hård. Låt gärna degen vila en liten stund.
  7. Forma med blöta händer bullar något mindre än tennisbollar (2 st per portion). Rulla dem i vetemjöl. Tvätta händerna mellan varven.
  8. Koka upp lättsaltat vatten. Lägg ner bullarna med hålslev. Låt sjuda på svag värme i 20 minuter.
  9. Ta ur bullarna med hålsslev och servera dem heta.

Kockens kommentar

Knödel (sv. klimp) kallas degklumparna i Sydtyskland, medan de benämns Klösse i norra delen av landet. Semmelknödel (brödknödel) tillagas av vitt dagsgammalt bröd, till skillnad från Kartoffelknödel (potatisknödel) som tillagas av potatis och mjöl, liknande svenska kroppkakor. Semmelknödel tillagas också med jäst. Bullarna används vanligtvis som tillbehör till mat, men det finns också söta efterrättsvarianter. Läs mer > Klimp, om degklumparmat.

Alternativ

Kartoffelknödeln

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem