
Grisfötter aladåb (i gelé)
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 132

Kcal / portion: 625

GBR (GI) / port: 7
Recept: 2501 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 5%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (4 tim + 12 tim )
- Ansa: Grisfötter skall vara skrapade och rengjorda (av butiken). Be butiken halvera fötterna på längden. Skölj fötterna i kallt vatten och låt vila i vatten helst över natt.
- Skumma av: Lägg grisfötterna i en stor kastrull och häll på vatten så att det täcker. Koka upp. Låt koka i 10 minuter och häll sedan bort kokvattnet. Skölj av fötter och kastrull.
- Koka: Fyll på med nytt vatten, det skall täcka gott och väl. Tillsätt smaksättare. Koka upp och låt sedan sjuda under lock på svag värme i 2-3 timmar, tills benen lossar lätt från köttet.
- Uppläggning: Ta upp fötterna ur spadet och låt svalna något. Plocka helst bort de största benknotorna. Lägg över på rymligt serveringsfat med hög kant.
- Sila det varma spadet och häll det över grisfötterna, helst så att det täcker.
- Låt grisfötterna svalna och ställ sedan kallt i ett par timmar, helst över natt. Spadet stelnar av sig självt till gelé.
- Tillbehör: Skala och koka potatis. Värm rödkål i en kastrull.
- Servera: Grisfötter med stelnad gelé kan stjälpas upp på fat, eller serveras i sin skål. Servera med tillbehör. På klassiskt sätt stänks ättika över köttet. Fötterna kan sparas några dagar i kylskåpet innan servering.
Kockens kommentar
Både färska och rimmade grisfötter kan användas. Rimmade saltas inte. De kan ätas varma när färdigkokt, men klassiskt är att äta dem kalla i gelé på julbordet. Överblivna grisfötter kan med fördel paneras och stekas. Se recept > Panerade stekta grisfötter.
Överkurs: För vacker uppläggning, vita fötter och glasklar gelé se > Så lagas grisfötter.